نمونه قرارداد بروکری گازوئیل چیست

نمونه قرارداد بروکری گازوئیل چیست
در این مقاله به مطالب زیر می پردازیم

نمونه قرارداد بروکری گازوئیل به نمونه قراردادی اطلاق می‌شود که بین واسطه و خریدار یا فروشنده گازوئیل منعقد می‌شود. از آنجایی که در کشور ما بخش عمده‌ای از درآمد ملی از طریق فروش نفت و مشتقات آن بدست می‌آید، لذا انحصار فروش این فرآورده تنها با دولت و وزارت نفت است. در این بخش برخی از مهم‌ترین نکاتی که باید در نمونه قرارداد میان بروکر و طرف خریدار و فروشنده وجود داشته باشند را بررسی خواهیم کرد.

قرارداد بروکری گازوئیل چیست؟

نمونه قرارداد بروکری گازوئیل، توافقی است که به یک کارگزار (بروکر) اجازه می‌دهد تا از طرف خریدار یا فروشنده اقدام به انجام معامله گازوئیل کند. بروکر به‌عنوان واسطه‌ای بین طرفین معامله عمل می‌کند و با تکیه بر دانش تخصصی و شناخت بازار، شرایطی را فراهم می‌کند که خرید یا فروش با ریسک کمتر و قیمت مناسب‌تری انجام شود.

در تجارت جهانی نفت، گاز و فرآورده‌هایی مانند گازوئیل، معمولاً حجم معاملات بالا و پیچیدگی‌های حقوقی و مالی قابل توجهی وجود دارد. به همین دلیل، استفاده از یک بروکر متخصص و متعهد می‌تواند از بروز ضررهای احتمالی جلوگیری کرده و به موفقیت معامله کمک کند.

بازار جهانی انرژی همواره تحت تأثیر نوسانات سیاسی و اقتصادی است؛ از این رو وجود یک کارگزار حرفه‌ای باعث می شود معامله گر با آگاهی کامل و ریسک کنترل شده وارد معامله شود.

معمولاً یک قرارداد بروکری گازوئیل شامل بخش‌هایی مانند:

  • مشخصات کالا (نوع و میزان گازوئیل)
  • شرایط پرداخت
  • نحوه حمل و تحویل
  • میزان کمیسیون بروکر و مدت زمان قرارداد

همچنین توصیه می‌شود این نوع قراردادها حتماً با مشورت حقوق دانان یا مشاوران حقوقی تنظیم و امضا شوند تا از نظر قانونی بدون اشکال و از نظر حقوقی قابل استناد باشند.

برای مثال، فرض کنید شرکتی در ترکیه قصد دارد از یک فروشنده در روسیه گازوئیل خریداری کند، اما آشنایی قبلی با فروشنده ندارد. در این شرایط، یک بروکر معتبر می‌تواند با شناسایی فروشنده مطمئن، بررسی اعتبار طرفین و تنظیم شرایط معامله، فرآیند خرید را ساده‌تر و ایمن‌تر کند.

انواع کارگزاران در صنعت گازوئیل

بروکری چیست؟ انواع بروکری برای چه نوع معاملاتی مناسب هستند؟

همانطور که گفتیم، بروکر همان واسطه معاملات مشتقات نفتی است. در زمینه معاملات مشتقات نفتی و به خصوص گازوئیل، 3 نوع کارگزار یا بروکر اصلی شناخته می‌شود. بهتر است کارگزاری مناسب را با توجه به شرایط معامله انتخاب کنید.

کارگزاران تأیید شده توسط شرکت نفت

تعدادی از کارگزاری‌ها هستند که توسط خود شرکت نفت رجیستر و معرفی شده‌اند. معاملات حجم بالا معمولا توسط این کارگزاران صورت می‌گیرند. از آنجایی که این شرکت‌ها دارای اعتبار و تجربه هستند، می‌توانند گزینه مناسبی برای خریداران و فروشندگان باشند.

کارگزاران بورس انرژی

کارگزارانی که در بورس انرژی فعال هستند، امکان ارتباط با معاملات جهانی را برای خریداران و فروشندگان فراهم می‌کنند. معمولا معاملاتی که حجم کم و متوسطی دارند، توسط این نوع از کارگزاران اجرا می‌شوند.

کارگزاران مستقل

هرچند که کارگزاران مستقل هزینه کمتری دریافت می‌کنند، اما به علت اینکه هویت ایشان به طور کامل احراز نمی‌شود، خیلی مورد تایید نیستند.

مفاد کلیدی در نمونه قرارداد بروکری گازوئیل

مفاد کلیدی در نمونه قرارداد بروکری گازوئیل

همانطور که می‌دانید داشتن قرارداد حقوقی محکم و دقیق، در صورت بروز اختلاف از ضرر و زیان طرفین جلوگیری می‌کند. همچنین زمانی که قرارداد تعهد به اجرای مسئولیت داشته باشد، تعهد طرفین نسبت به ددلاین‌ها افزایش می‌یابد. موارد ضروری که در تنظیم قرارداد مرتبط با معاملات گازوئیل باید در نظر داشته باشید شامل:

  • موضوع قرارداد

موضوع قرارداد باید به طور واضح مشخص باشد. زمانی که نمونه قرارداد بروکری را بررسی می‌کنید، ماده 1 مختص موضوع قرارداد است. در این بخش مشخص می‌شود که طی این قرارداد بروکر یا واسطه دقیقا چه وظیفه‌ای دارد. به طور مثال قرارداد می‌تواند مشتمل بر مذاکره، شناسایی، معرفی و انعقاد قرارداد با خریدار محصول باشد.

  • مدت قرارداد

مدت زمان قرارداد در ماده 2 قرارداد مشخص می‌شود و شروع اعتبار آن از لحظه‌ای است که کارفرما و واسطه زیر قرارداد را امضا می‌کنند.

 

  • تعهدات و مسئولیت‌های طرفین

زمانی که تعهدات طرفین به طور شفاف بیان می‌شود، از بروز اختلافات آینده جلوگیری می‌کند. معمولا مواردی مانند انجام مذاکرات اولیه، آشنایی با انواع قرارداد بین المللی، شرایط نقل و انتقالات و نوع قرارداد مرتبط با حمل و نقل، دریافت درخواست‌های سربرگ‌دار از خریداران و پیش بردن قرارداد طبق شرایط و قیمت فروشنده که از پیش به او اعلام شده بود، از وظایف کارگزار هستند.

دو مسئله بسیار مهم درباره معاملات فرآورده‌های نفتی، بحث نحوه انتقال پول و مقصد تحویل محصول است. هر دو مورد باید به طور شفاف و با شرط عدم تغییر در قرارداد ذکر شوند وگرنه هزینه‌ها را افزایش خواهند داد.

از طرفی فروشنده و یا خریدار که با واسطه همکاری می‌کند، نسبت به زمان‌های مشخص شده برای پرداخت حق کمیسیون باید متعهد باشد. همچنین کارگزار باید تمام اطلاعات و فرمول محاسبه قیمت گازوئیل را داشته باشد. کارفرما باید شرایط معامله و دریافت هزینه را کامل به کارگزار توضیح دهد. در نهایت اگر معامله به هر دلیل امضا نشود، حق کمیسیون بروکر در جای خود باید پرداخت شود.

  • حق‌الزحمه و نحوه پرداخت

مورد بعدی که باید حتما به توافق طرفین برسد و در قرارداد ذکر شود، حق‌الزحمه و نحوه پرداخت آن است. درصد کمیسیون و یا حقوق ثابت در همین بخش باید مطرح شود.

  • شرایط فسخ قرارداد

باید در قراردادهای تجاری و شخصی بخشی وجود داشته باشد که در آن شرایط فسخ قرارداد از سوی هر کدام از طرفین مشخص شده باشد.

ملاحظات قانونی در تنظیم قرارداد بروکری گازوئیل

از آنجایی که قرارداد بروکری گازوئیل به نوعی توافق حقوقی است، لذا شامل قوانین تجارت و بازرگانی هم می‌شود. از طرفی چون یکی از طرفین دولت است، جزء قراردادهای اداری است. طرف دولت می‌تواند شرایطی در نظر بگیرد که غیر قابل تغییر هستند و جای مذاکره ندارند.

ماده 10 قانون مدنی بر تمام قراردادها حاکم است. این ماده بیان می کند: قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده‌اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد، نافذ است. یعنی نمونه قرارداد بروکری گازوئیل قرارداد معینی است که شروط آن لازم الاجرا هستند.

توجه کنید که در این قرارداد یکی از طرفین دولت است و طرف دیگر شخص حقوقی و یا شرکت خصوصی نمی‌تواند باشد.

در تنظیم قرارداد بروکری باید به قوانین سیاسی و تجاری کشور مبدا و مقصد توجه کنید. برخی کشورها قوانین صادرات و واردات متفاوتی دارند و برای محصولات مختلف، مالیات‌های متنوعی در نظر می‌گیرند.

مزایا و معایب استفاده از کارگزاران در معاملات گازوئیل

همانطور که می‌دانید ورود شخص سوم به معاملات در کنار مزایای فنی و اقتصادی که دارد، ممکن است باعث پیچیدگی قرارداد و سخت‌تر شدن کنترل ابعاد مختلف پروژه بشود. برخی از این معایب و مزایا شامل موارد زیر می‌شوند:

مزایا

  • دسترسی به بازارهای گسترده: کارگزاران به علت روابطی که دارند، راحت‌تر معاملات جهانی را تنظیم می‌کنند.
  • کاهش ریسک: تجربه و تخصص در امور بازرگانی به راحتی به دست نمی‌آید و نتیجه سال‌ها کار بروکرها است.
  • تسهیل فرآیند معاملات: عدم دغدغه فروشنده بابت هماهنگی‌های حمل و نقل و نحوه پرداخت نتیجه همکاری با کارگزار است.

معایب

  • هزینه‌های کارگزاری: هزینه کمیسیون بروکر از سود خالص می‌کاهد.
  • وابستگی به واسطه‌ها: برای فروش و یا خرید فرآورده‌های نفتی در دفعات بعدی ممکن است مجبور به ارتباط با نوع خاصی از بروکرها بشوید.

نکات مهم در انتخاب کارگزار مناسب برای معاملات گازوئیل

مزایا و معایب قرارداد بروکری گازوئیل

برای اینکه بتوانید معاملات خودتان را در امنیت کامل و با کمترین ریسک پیش ببرید، لازم است برای انتخاب بروکر مورد نظر به برخی از نکات توجه داشته باشید.

اعتبار و مجوزهای قانونی و استعلام آن‌ها یکی از بهترین فاکتورها است. قرارداد سرمایه گذاری به خودی خود ریسک‌های مالی زیادی در پی دارد. تصور کنید به عنوان خریدار گازوئیل چه میزان سرمایه‌ای را باید به کارگزار بسپارید؟ به همین دلیل حتما مجوز قانونی بروکر و سازمان آن را از نظر قانونی استعلام بگیرید.

مسئله بعدی تجربه و سابقه کاری است. در راستای بررسی تجربه و سابقه بروکر، نمونه بارنامه و قراردادهای قبلی شرکت واسطه را بررسی کنید.

در نهایت باید چک کنید که شرایط مالی و حق‌الزحمه واسطه در حد توان شما هست یا خیر. همچنین بسنجید که آیا خدماتی که ارائه می‌شود با حق‌الزحمه درخواستی مطابقت دارد یا خیر.

چالش‌ها و ریسک‌های موجود در قراردادهای بروکری گازوئیل

برخی از شرایط اقتصادی و سیاسی که تمام انواع قرارداد سرمایه‌گذاری و همکاری را تحت الشعاع قرار می‌دهند، جزء ریسک‌های نمونه قرارداد بروکری گازوئیل محسوب می‌شوند.

نوسانات قیمت نفت یکی از این ریسک‌ها است. با بالا و پایین شدن قیمت نفت و سایر مشتقات آن، طبیعتا هزینه کمیسیون و درصد بروکر نیز تغییر می‌کند که این ممکن است پیش بینی‌های مالی شرکت را با مشکل مواجه بکند.

مسئله بعدی ریسک‌های سیاسی و اقتصادی است. همانطور که گفتیم کشورها قوانین صادرات و واردات جدید تصویب می‌کنند که در روند اجرای قرارداد موثر هستند. گاهی این قوانین از اجرای قرارداد تنظیم شده جلوگیری می‌کنند.

مشکلات لجستیکی و حمل‌ونقل همیشه درمورد فرآورده‌هایی که استخراج و انتقال آن‌ها نیازمند دقت و زحمت فراوان است، وجود دارد. انتقال گازوئیل نه تنها نیازمند تخصص کافی است، بلکه ریسک‌های از دست رفتگی زیادی دارد. خطرات مسیرهای دریایی و حمل و نقل با کشتی و هزینه بیمه محصول همواره از دغدغه‌هایی هستند که باید در قرارداد بروکری در نظر گرفته شوند.

تحلیل یک نمونه قرارداد بروکری گازوئیل

در این بخش، جزئیات یک قرارداد واقعی بررسی می‌شود. قرار است برخی از نکات مثبت و منفی این قرارداد را با هم بررسی کنیم.

قرارداد بروکری گازوئیل را در نظر بگیرید که با معرفی طرفین قرارداد یعنی فروشنده، خریدار و بروکر شروع می‌شود. سپس به ترتیب موضوع قرارداد، کمیسیون، تعهدات طرفین، ضمانت و مسئولیت‌ها و در نهایت شرایط فسخ قرارداد و حل اختلاف مطرح می‌شود.

  • موضوع قرارداد: بروکر وظیفه دارد برای فروشنده یا خریدار یک معامله گازوئیل با شرایط مشخص پیدا کند.
  • کمیسیون: بروکر در ازای موفقیت و ایجاد معامله، 1% از ارزش کل پروژه را دریافت خواهد کرد.
  • تعهدات بروکر: یافتن مشتری مناسب، مذاکره مستقیم و موفق طبق شرایط فروشنده و ارائه گزارش منظم
  • تعهدات فروشنده: تامین گازوئیل با قیمت توافق شده، حمل تا محل مبدا و انجام تسویه حساب به موقع
  • تعهدات خریدار: پرداخت به موقع طبق شرایط قرارداد
  • ضمانت و مسئولیت‌ها: بروکر مسئولیتی در قبال کیفیت گازوئیل ندارد، اگر اطلاعاتی که منتقل می‌شود از طرف بروکر اشتباه باشد، خود او مسئول جبران خسارت است.
  • حل اختلاف: در صورت بروز اختلاف ابتدا باید مذاکرده شود، اگر نتیجه نداشت باید به مراجع داوری منتقل شود.

نکات مثبت

برخی از نکات مثبت این قرارداد شامل:

  • شفافیت تعهدات طرفین و مشخص شدن مسئولیت طرفین به طور واضح
  • در نظر گرفتن کمیسیون بروکر و مشخص کردن درصد دقیق آن
  • روش خوب مذاکره و داوری قبل اقدام قانونی در راستای کاهش ضرر و زیان

نکات منفی

برخی از نکات منفی این نمونه قرارداد شامل:

  • عدم ضمانت برای پرداخت به بروکر و عدم ضمانت بانکی برای آن
  • عدم تعریف دقیق استانداردهای گازوئیل شامل درصد گوگرد و یا درجه API گازوئیل
  • عدم تعیین مدت زمان دقیق برای قرارداد

برای داشتن نمونه قرارداد بروکری گازوئیل باید حتما به مشاور و متخصصی مراجعه کنید که سال‌ها در این زمینه تجربه داشته است. یکی از بهترین راهکارها استفاده از نمونه قراردادهای بروکری موجود در سایت‌های خدمات حقوقی آنلاین معتبر مانند تنظیم دات کام است. حتما به سابقه و تجربه وکلای این سایت‌ها توجه کافی داشته باشید.

درباره نویسنده



نظرات کاربران



دیدگاهتان را بنویسید

مطالب مرتبط